събота, 14 юли 2012 г.


Шампанското е естествено пенливо вино, което за първи път е създадено в хладната френска област Шампан, но от почти 200 години насам то не е единственото пенливо вино, което се произвежда в световен мащаб. Пенливи вина с отлични качества се произвеждат днес в Аржентина, Австралия, Гърция , Испания и Европа, както и от няколко региона във Франция. Но въпреки широкото разпространение на този вид вина на Champagne остава репутацията за производство на най-добрите  пенливи вина в света.
Пенливите вина предлагат един нов свят от вкусове и аромати, които заслужават да им се отдели внимание поради  качеството, което предлагат, тяхната уникалност  или просто поради високата им цена.
Има няколко ключови признаци, които потребителите трябва да знаят,  за да могат да оценят доброто пенливо вино, независимо в кой регион на света е произведено и каква технология е използвана при производството му.
Първият от тези признаци е цветът на виното. Цветът е показател за стил, а не качеството. Светлината, която е почти прозрачна при пенливите вина са добър индикатор за леки плодови аромати. Златистият цвят на виното  често е показвател за производство  в дъбови бъчви преди да бъде бутилирано.  Розовите  пенливи вина са с по-отчетливи  плодови аромати и вкус на червени плодове. Пенливите вина с червен цвят най-чест се произвеждат в  Австралия, Италия и Южна Африка – те приличат по-скоро на газирано червено вино. Потребителят не може винаги да види цвета на виното в  бутилката, поради което когато се пие такова вино е задължително да се направи дегустация.
Другият критерий за оценка на винота е според използваните сортове гроздове при приготвянето на пенливото вино. Разликата е в традиционните сортове грозде, които се използат за производство на шампанско. Разликата е между пенливите вина, произведени с традиционни сортове грозде и онези, които са произведени от грозде, характерно за съответните региони.  Традиционни сортове грозде за произвадство на шампанско се отглеждат  в много държави – САЩ, Нова Зеландия, Южна Африка, Австралия, Южна Америка и Европа.  Традиционните сортове грозде, които се използат за приготвянето са Пино ноар, Блан дьо ноар и Пино монир. Често в пенливото вино се добавят и различни плодове, които придават изненадващ и възхитителен аромат на виното – червени плодове, круша, ябълка или пъпеш.
Друг много важен показател за качеството на шампанското е да се оцени дали виното е добре отлежало – дали е старо. Показател за старостта на виното е неговата утайка – ако няма утайка, която се отлага на дъното на  чашата –  виното е добре отлежало.
И не на последно място, критерий за оценка на качеството на шампанското е неговата цена. Високото  качество на шампанското, произведено по изпитаната стара технология, създадена още от Дом Периньон, съчетана с висококачествено грозде от подбрани сортове, определят и цената на удоволствието да се опита чаша класическо шампанско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар